Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τις μπομπονιέρες βάπτισης

Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τις μπομπονιέρες βάπτισης

Ήρθε η ώρα να βαπτίσεις και σκέφτεσαι να φτιάξεις μόνη σου τις μπομπονιέρες; Εδώ θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι να ξέρεις για τις χειροποίητες μπομπονιέρες βάπτισης!


Το ξέρω, μπορεί να σου φαίνεται βουνό η επιλογή των υλικών με όλες αυτές τις εναλλακτικές που θα βρεις εκεί έξω. Υπάρχει όμως απλός τρόπος και αυτός είναι να χωρίσεις την μπομπονιέρα στα βασικά συστατικά της και να κάνεις μία μία τις επιλογές:


  • Βάση: κάθε μπομπονιέρα έχει ένα βασικό στοιχείο, είτε αυτό είναι κουτάκι, ύφασμα, πουγκί, βαζάκι, κερί ή και σκέτο τούλι.
  • Τούλι: πέρα από διακοσμητικό, είναι και απαραίτητο για να βάλεις τα κουφέτα μέσα πριν τα τοποθετήσεις στην μπομπονιέρα. Μπορεί να αντικατασταθεί από χαρτί αφής, αλλά όχι πλαστικό μιας και καλό είναι τα κουφέτα να αερίζονται.
  • Κορδέλες: ακόμη και η πιο απλή μπομπονιέρα χρειάζεται μια κορδέλα για να κλείσει.
  • Διακοσμητικό: κάτι τις μικρό ή μεγάλο που θα συνοδεύει την μπομπονιέρα. Συνήθως είναι αυτό που κρατάνε οι καλεσμένοι για να θυμούνται την βάπτιση.
  • Κουφέτα: Μπομπονιέρα χωρίς αυτά δεν γίνεται, πολλές και εδώ οι επιλογές, θα τις βρεις αναλυτικά παρακάτω.



Βασικά υλικά μπομπονιέρας


Τούλι
Το τούλι της μπομπονιέρας το βρίσκεις έτοιμο κομμένο σε μαντήλια με διάφορες διαστάσεις και πακέτα 100 τεμαχίων σε πολλά, διαφορετικά χρώματα. Τα έτοιμα πακέτα είναι ήδη αρκετά οικονομικά, οπότε μπορείς ακόμη να κρατήσεις στην άκρη το ψαλίδι σου.

Διακρίνεται σε δύο είδη, το Ελληνικό και το Γαλλικό. Σ’αυτήν την περίπτωση το όνομα δεν έχει να κάνει με την καταγωγή, απλά το Ελληνικό τούλι είναι πιο οικονομικό, έχει πιο αραιή ύφανση και είναι καταλληλότερο για να αγκαλιάσει τα κουφέτα σε μια στρογγυλή μπαλίτσα που θα μπει μέσα σε μια υφασμάτινη ή τούλινη μπομπονιέρα. Ιδανική διάσταση για τέτοια χρήση το μαντήλι 35*35εκ. Πολύ συχνά σε κρεμαστές μπομπονιέρες βάπτισης χρησιμοποιούμε το μαντήλι με διάσταση 25*25εκ. για να τυλίξουμε 3 ή 5 κουφετάκια. Η διάσταση 25*25εκ. είναι η μικρότερη διαθέσιμη στο εμπόριο. Αν χρειαστείς μικρότερα μαντήλια, μπορείς εύκολα να τα διπλώσεις και να τα κόψεις στα 4.


Το Γαλλικό τούλι αντίστοιχα έχει πιο πυκνή ύφανση και στέκεται πιο στητό, οπότε μπορεί να σε βοηθήσει στο εξωτερικό κομμάτι της μπομπονιέρας, ειδικά όταν είναι τούλινη. Ωστόσο οι τούλινες μπομπονιέρες συνηθίζονται κυρίως στο γάμο.


Ύφασμα
Με ένα κομμάτι ύφασμα μπορείς να φτιάξεις κλασικές μπομπονιέρες καθώς και πουγκάκια, φακέλους ή καραμέλες, μπορείς ακόμη να επενδύσεις επιφάνειες, να τυλίξεις βαζάκια μαρμελάδας ή ακόμη και να ράψεις μαξιλαράκια!

Μπορείς να επιλέξεις ύφασμα με το μέτρο και να κόψεις από εκεί τα μαντήλια που θα χρειαστείς ή να αγοράσεις έτοιμα πουγκάκια ή φακελάκια. Υπολόγισε ότι το κάθε μαντήλι υφάσματος είναι συνήθως 35×35εκ. και άρα 1 μέτρο (και 5 εκ.) υφάσματος με πλάτος 1,5 μέτρο βγάζει 12 μαντήλια.


Κουτάκι
Κουτάκια χάρτινα, ξύλινα ή plexiglass γεμίζουν και μεταφέρονται εύκολα. Είναι ασφαλή και συνδυάζονται με δεκάδες υλικά που εκτός από τις κορδέλες και τα κορδόνια μπορεί να είναι τα γωστά αυτοκόλλητα «washi tape», οι σφραγίδες και τα χρώματα. Εναλλακτικά με παρόμοιο τρόπο μπορείς να δοκιμάσεις διάφανες ανοιγόμενες μπάλες, καρδιές ακόμη και λάμπες!


Βαζάκι
Τα γυάλινα βαζάκια μαρμελάδας και οι δοκιμαστικοί σωλήνες σου δίνουν τη δυνατότητα να συνδυάσεις τις χειροτεχνίες σου με καραμέλες, μπισκοτάκια και χειροποίητα σπιτικά γλυκά της μαμάς και της γιαγιάς.


Αρωματικό Κερί ή Σαπούνι
Κερί σε γυάλινα ποτηράκια ή βαζάκια καθώς και σαπούνι από φυσικά υλικά αποτελούν επίσης μια κλασική εναλλακτική. Δώσε σημασία στο άρωμα. Βανίλια, γιασεμί, λεβάντα, γεράνι ή τριαντάφυλλο για γλυκές, καλοκαιρινές, αρωματικές μπομπονιέρες με ρομαντική διάθεση.


Κορδέλες
Θα χρειαστείς κορδέλες, δαντέλες ή κορδόνια για τους φιόγκους και τα δεσίματα της μπομπονιέρας. Εδώ και αν υπάρχει ποικιλία! Επίλεξε κάτι που να ταιριάζει με την βάση της μπομπονιέρας που θα επιλέξεις. Και μην ξεχνάς, δεν δένουμε σφικτούς κόμπους, θέλουμε οι καλεσμένοι μας να μπορούν να ανοίξουν τις μπομπονιέρες και να φάνε τα κουφέτα, όχι να ψάχνουν ψαλίδι!


Για έναν όμορφο, πλούσιο φιόγκο χρησιμοποιούμε συνήθως 60εκ. κορδέλας, πληροφορία που θα σου φανεί χρήσιμη για να υπολογίσεις πόσα καρουλάκια κορδέλας θα χρειαστείς.


Διακοσμητικό
Μπορεί να είναι ένα ξύλινο γράμμα, χάντρες, ξύλινα καρτελάκια, κουδουνάκια, υφασμάτινο, παιχνίδι κ.ο.κ. Αν το βασικό στοιχείο της μπομπονιέρας είναι πολύ εντυπωσιακό, μπορεί να μην χρειαστείτε και διακοσμητικό, πχ αν επιλέξεις κάποιο μεταλλικό κουτάκι ή μια πλαστική λάμπα.


Κουφέτα

Πόσα κουφέτα να βάλω στην μπομπονιέρα βάπτισης;
Σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησία ο αριθμός των κουφέτων πρέπει να είναι μονός με βάση την Αγία Τριάδα (Πατήρ, Υιός, Άγιο Πνεύμα) και αδιαίρετος καθώς τα μυστήρια της εκκλησίας είναι μοναδικά, δηλαδή μια φορά βαπτίζεσαι. Οι πιθανοί συνδυασμοί είναι 5, 7, και σπανίως 9 ή 11.

Ο μονός αριθμός 5 αποτελεί την πιο συνηθισμένη επιλογή. Συμβολίζει την Υγεία, τη Μακροζωία, τη Χαρά, την Ευημερία και τη Γονιμότητα. Αντιστοιχεί επίσης σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση στα πέντε μυστήρια της εκκλησίας. Μπορείς να επιλέξεις τα 2 από αυτά να είναι με σοκολάτα και τα υπόλοιπα κλασικά με αμύγδαλο.


Αν αγαπάς  τη σοκολάτα με πάθος (όπως εμείς!) ή αν απλώς θέλεις να αποφύγεις το αμύγδαλο που συχνά συνδέεται με αλλεργίες στα παιδιά, μπορείς να επιλέξεις κουφέτα σοκολάτας. Λευκή ή μαύρη σοκολάτα συνοδευόμενη από μεγάλη ποικιλία γεύσεων κι επικάλυψη ζάχαρης. Αυτά τα κουφέτα έχουν διαφορετικό σχήμα, είναι πιο επίπεδα από τα συνηθισμένα και είναι αρκετά ευαίσθητα στις ζεστές καιρικές συνθήκες.


Ίσως την πιο συνηθισμένη επιλογή για τη μπομπονιέρα της βάπτισης να αποτελούν τα κουφέτα «crispy». Στρογγυλές, τραγανές μπαλίτσες, όπως δηλώνει και το όνομά τους, με πυρήνα δημητριακών εσωτερικά, λεπτή στρώση σοκολάτας κι επικάλυψη ζάχαρης.  Λευκά, περλέ ή και σε υπέροχες παστέλ αποχρώσεις. Αγαπημένα από μικρούς και μεγάλους, λαχταριστές, γλυκές μπουκίτσες για τους καλεσμένους σας.



Το πόσα κουφέτα θα επιλέξεις να βάλεις τελικά έχει να κάνει και με τα χρήματα που θέλεις να διαθέσεις καθώς οι τιμές ξεκινάνε από 10 ευρώ το κιλό, με μέσο όρο τα 320 κουφέτα ανά κιλό (3 λεπτά / κουφέτο). Αν τα 3 ή 5 κουφέτα σου φαίνονται λίγα, μπορείς να τα βάλεις σε ένα επιπλέον τούλι και να το τσαλακώσεις για να αποκτήσει όγκο πριν το βάλεις στην μπομπονιέρα.


Τι είδους κουφέτα να προτιμήσω;
Βασική κατηγορία τα παραδοσιακά κουφέτα αμυγδάλου σε δύο μεγέθη, σκέτα ή και με μια ελαφριά, διακριτική γεύση βανίλιας ή πικραμύγδαλου. Ολόκληρο αμύγδαλο με εξωτερική επικάλυψη ζάχαρης. Αποτελούν ιδανική επιλογή για τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, μια που δεν κινδυνεύουν να αλλοιωθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες και την πιθανή έκθεση στον ήλιο.


Επόμενη κατηγορία ο συνδυασμός του αμυγδάλου με τη σοκολάτα. Ολόκληρο αμύγδαλο εσωτερικά με λεπτή στρώση σοκολάτας σε διάφορες γεύσεις κι επικάλυψη ζάχαρης. Εδώ η ποικιλία που θα συναντήσεις είναι πολύ μεγάλη με δημοφιλέστερες γεύσεις τη straciatella, τη σοκολάτα γάλακτος, τη μαστίχα, το πορτοκάλι και την καραμέλα. Οι επιλογές απεριόριστες, το μόνο που θα πρέπει να προσέξεις είναι να προστατεύσεις τις μπομπονιέρες σε δροσερό και σκιερό μέρος και να αποφύγεις την έκθεση στον ήλιο.


Συντήρηση, μεταφορά και αποθήκευση
Τα κουφέτα έχουν ημερομηνία λήξης από 9 έως 12 μήνες από την ημερομηνία παραγωγή τους,  οπότε μην τα αγοράσεις πολύ πριν το μυστήριο. Καλό θα είναι τόσο τα κουφέτα όσο και τα υλικά της μπομπονιέρας να αγοραστούν ένα μήνα πριν, και η μπομπονιέρα να είναι έτοιμη 1-2 εβδομάδες μετά, για να μην έχεις άγχος με όλα τα άλλα που θα πρέπει να κάνεις.


Όταν οι μπομπονιέρες ετοιμαστούν, χρειάζεται να αποθηκευτούν στο σπίτι σε σκιερό και δροσερό μέρος μακριά από τη σκόνη. Ιδανικά σε μια αποθηκούλα ή κάτω από το κρεβάτι. Απέφυγε το ψυγείο ακόμη κι αν έχεις χώρο, γιατί το πιθανότερο είναι ότι όταν οι μπομπονιέρες τελικά βγουν από το ψυγείο τα κουφέτα θα σπάσουν και θα δημιουργηθούν ρωγμές από την αλλαγή της θερμοκρασίας.


Για να μεταφέρεις με ασφάλεια αλλά και για να μοιράσεις τις μπομπονιέρες στους καλεσμένους μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε διάφορα καλάθια ή και ξυλινα καφασάκια. Αν έχεις φτιάξει πολλές μπορείς να γεμίσετε 2-3 καλάθια και να κρατήσεις τις υπόλοιπες σε μια καθαρή χάρτινη κούτα, ώστε να τις ανανεώνεις όταν θα χρειαστεί.


Την ημέρα της βάπτισης επίλεξε να στήσεις τις μπομπονιέρες μακριά από τον ήλιο. Θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή αν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και τα κουφέτα περιέχουν σοκολάτα.




  Μικρά Μυστικά

Keroplast © 2001 - 2024

Visa Mastercard Maestro